Från forntid till framtid- Tandmysteriet
MAXIV, ESS, Science Village och Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center. Ett projekt finansierat av LEADER Lundaland
Under 2018-2021 genomfördes ett omfattande Leader-projekt i Uppåkra. Syftet var att bidra till utveckling av Uppåkra som destination i allmänhet och pedagogisk innovation i synnerhet. Tandmysteriet var en av delmomenten i detta projekt. En sammanfattning av hela projektet hittar ni här, och mer om Tandmysteriet står att läsa nedanför.
Tandmysteriet
Tandmysteriet kan sammanfattas som ett hisnande arkeologiskt detektivarbete som tar oss från Uppåkras mörka mylla vidare in i framtidens forskningsanläggningar.
Detta unika, pedagogiska forskningsprojekt, går ut på att tillgängliggöra avancerad vetenskap på ett nyskapande och inkluderande sätt. I projektet vill vi stimulera barn och unga till att få upp intresset för högre studier, genom att låta dem vara delaktiga i de naturvetenskapliga analyserna av deras egna arkeologiska fynd.
Och det är inte vilka naturvetenskapliga analyser som helst. På Max IV och snart även på ESS, i Lund, finns framtidens teknologi. Denna teknologi, som är ytterst eftertraktad och begränsad för forskare generellt, har upplåtits speciellt för att eleverna ska få tillträde bakom ”vetenskapens kulisser”.
I Sparbanken Skånes arkeologiskola får tusentals elever möjligheten att göra nya arkeologiska upptäckter varje år, och därmed tillfoga kunskap om den enorma bosättningen och de människor som en gång levde här. Två av de fynd som gjorts av elever är tänder; en mjölktand från ett barn mellan 8-12 år gammalt, och en sliten tand från en vuxen person. De två klasser som gjort respektive fynd, har ställt en rad frågor som de nu önskar få besvarade av forskarna. De har även skrivit sina teorier om vad som hände de båda personerna då deras tänder hamnade i Uppåkras jord. Med andra ord, Tandmysteriet är initierat, frågorna är ställda, och detektivarbetet är i full gång!
Analyserna ägde rum under vintern 2020 och projektet filmas och klipps under 2020/hösten 2021.
Elev-arkeologerna
Ines
Ines från Nyvångskolan i Dalby hittade den mjölktand som nu har analyserats på MAX IV i Lund. Foto: Rebecca Fredriksson
Yocef
Yocef från Balderskolan i Staffanstorp hittade en sliten kindtand från en vuxen person. Tanden skickades till ESS systeranläggning ISIS i Oxford där den nu har analyserats. Foto: Victoria Edling