Utställning

Mimers rum

Vad är mimers rum?

I Uppåkrastiftelsens lokaler har källaren byggts om vilket har skapat möjligheter för Mimers rum – ett showroom med säkerhetsklassade montrar med tillhörande digitala verktyg. Mimers rum förmedlar hela den arkeologiska processen, allt från grävning till tvärvetenskapliga och innovativa analysmetoder och utställning.

– Att barn får en möjlighet att arbeta med historia på detta sätt skapar en inkludering och ett intresse för vetenskap som bidrar till samhällsbygget, säger landshövding Anneli Hulthén.
Peab sponsrade ombyggnationen som möjliggjorde Mimers rum, med hjälp av en donation från Thora Ohlssons stiftelse och delfinansiering från EU-programmet Leader Lundaland. Här kan nu de fynd som barnen hittat och sållat i arkeologiskolan ställas ut för allmänheten, med särskilt fokus på barn.

– I det här projektet har våra medarbetare byggt Mimers rum tillsammans med elever från Peabskolan, vilket möjliggjort att ungdomar fått ta ansvar för ett stort byggprojekt. Flera underentreprenörer har också skänkt kunskap och material till projektet och tillsammans är vi otroligt glada för det fina resultat vi kan se idag, säger Per Hylén, Peab.
Den 4 april startar årets arkeologiskola och tusentals barn från stora delar av Skåne kommer till Uppåkra. Nu kan de även ta del av tidigare fynd i Mimers rum.

– Sparbanken Skånes Arkeologiskola har redan bidragit till att lösa gåtor kring Uppåkras historia och genom Mimers rum kan vi visa det för barnen och allmänheten. Så fortsätter vi att inspirera till vetenskap, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot Uppåkrastiftelsen.

Tillgänglighet

Vi vill att alla besökare ska känna sig bekväma under sitt besök och därför har vi flera tillgänglighetsanpassningar. För enkel åtkomst till byggnader har vi både ramp och hiss tillgängliga. Vi har också en handikapptoalett och skötbord. För de minsta besökarna har vi barnstolar tillgängliga.

Observera att vi erbjuder visningar längs som förekommer via grusgångstråk. 

Om du behöver extra hjälp att höra guiden under visningen kan du få en röstförstärkare på förfrågan. Vi erbjuder också fri parkering för alla besökare.

För hundägare med kopplade hundar är det tillåtet att ta med sina hundar på utomhusvisningar, men för att ta hänsyn till allergier är de inte tillåtna inne i besökscentret. Vi hoppas att dessa tillgänglighetsanpassningar kommer att göra ditt besök så trevligt och bekvämt som möjligt!

Öppettider

Utställningen Mimers rum ligger i anslutning till Lilla trädgårdscaféet och är öppet under caféets öppettider.

Se Lilla trädgårdscaféets öppettider här.