Hallen på höjden

Hallen på höjden kommer att fokusera på en mäktig byggnad och ett kulthus där människorna dyrkade gudarna och utövade heliga ritualer. Arkeologin ger oss förståelse för dåtidens politiska ambitioner, världsbild och ekonomi samt bosättningens resiliens.

Projektet Hallen på höjden

Hallen på höjden var maktens boning mitt i centrum av järnålderns Uppåkra. 
En över 40 meter lång hallbyggnad som utgjorde Uppåkras huvudsäte. En plats där allianser bildades, storslagna fester hölls och dramatiska händelser utspelades.  Ett maktcentrum med kontroll över resurser och världsbild under mer än ett millennium.

Hallen på höjden ska nu väckas till liv genom utgrävningar och forskning i regi av Lunds universitet. Vi på Uppåkrastiftelsen som i uppdrag att förmedla fornlämningen och främja forskningen, är glada över att kunna ta med er besökare på den här resan genom historien.

Boka visning och upplev utgrävningen av Hallen på höjden här.

Nu kan du även vara delaktig i det arkeologiska arbetet genom att gräva och sålla jord direkt från Hallen på höjden*. 
Var med och skriv om Uppåkras historia! 
Boka Utgrävning för barnfamilj här.

*Hittar du inte fynd bjuder Uppåkrastiftelsen på fika 🙂

Filmer om Hallen på höjden

Följ med digitalt till forskningsutgrävningen Hallen på höjden i Uppåkra. Utgrävningen, som bedrivs av Lunds Universitet, har redan lockat många besökare. Med bidrag från Länsstyrelsen Skåne har Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center, i samarbete med Daniel Lindskog, Arkeologibyrån, producerat filmer om Hallen på höjden.

Kungabesök

Den 5:e september 2022 besökte H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia fornlämningen Uppåkra. Kungaparet fick information om vår pedagogiska verksamhet i Sparbanken Skånes Arkeologiskola, en rundvandring på platsen och informerades om den aktuella utgrävningen av ”Hallen på höjden” som Lunds universitet invigde samma dag.

Lunds universitets information om projektet