Sparbanken Skånes Arkeologiskola

Sparbanken Skånes Arkeologiskola är ett pedagogiskt program utformat för elever i årskurs 5, som får chansen att vara arkeologer för en dag.  Sparbanken Skåne i samarbete med sina ägarstiftelser bjuder på ett spännande och lärorikt besök i Uppåkra.

Om programmet

I Sparbanken Skånes Arkeologiskola får eleverna prova på att vara arkeologer för en dag. Genom att bland annat gräva, tvätta och dokumentera fynden som de hittar, får de genomföra samtliga steg som ingår för arkeologer. Jorden eleverna gräver i kommer från den pågående spännande utgrävningen av ”Hallen på höjden”, där den rikaste och mäktigaste familjen en gång bodde. Här finns chansen att hitta riktiga fynd och vara med och bidra till Uppåkras historia – på riktigt! Vissa utvalda fynden hamnar även i montrar i utställningen Mimers rum i besökscentret, som är öppet för allmänheten under sommarhalvåret

”Det roliga är att det är riktiga fynd som eleverna hjälper till att gräva upp. I slutändan kan eleverna kanske se sitt fynd på museum. Samtidigt får de lära sig källkritik och inte bara nöja sig med googlesvar.

Karin Nilsson, vd för stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

Upplevelsedagen i Uppåkra är kostnadsfri och riktar sig till skolklasser i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge kommun.

OBS! Upphämtning för em-pass kl 12.30 från Uppåkra,  åter på skolan 15.45-16.15.

2024 startar vårens arkeologiskola 2 april. Höstterminen pågår från september till och med oktober.

Vi tar emot drygt 2400 elever per termin i åk 5. Klicka här för mer information om hur du bokar ditt besök.

Hitta på sidan

Innan och efter besöket

Gå gärna också in på fliken Fyndplattformen och Fyndanalys. Här kan eleverna följa fynden som hittas i Arkeologiskolan och vilken typ av analyser som görs efter besöket. I ett antal filmer kan eleverna lära sig mer om hur analyserna går till, och lära sig mer om tolkningsprocessen. Det är så här historien om Uppåkra skrivs, utifrån just deras egna fynd!
Vissa utvalda fynden hamnar även i montrar i utställningen Mimers rum i besökscentret, som besöks av eleverna i arkeologiskolan och av allmänheten under sommarhalvåret.

Saknar ni era klassfynd ? Kanske har eleverna frågor de önskar få besvarade om deras fynd? Maila sofia.winge@uppakra.se.