Inför ert besök

Denna sida innehåller praktisk information för dig som ska eller funderar på att besöka oss. 

Välkommen till Uppåkra

Uppåkra Arkeologiska Center är mötesplatsen för arkeologi, tvärvetenskap och förmedling av en av järnålderns största och mest betydelsefulla boplatser i norra Europa. Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center är en allmännyttig stiftelse med långsiktiga planer för utvecklingen av fornlämningen Uppåkra som besöksmål. 

För att på bästa sätt ta del av Uppåkras rika historia rekommenderas en av våra guidade turer. De leds av erfarna arkeologer som med passion berättar om platsen och dess förflutna. Vi har fleratlet olika visningar och workshops och vårt utbud varierar mellan säsongerna. Klicka här för att se vårt aktuella utbud av visningar och för mer information. Just nu pågår även utgrävningen Hallen på Höjden i regi av Lunds universitet och vi erbjuder från den 15/6 en visning med tema Hallen på höjden. Du kan även på egen hand beskåda några av Uppåkras fynd på Lunds Universitets Historiska museum.

Som besökare kan du utöver våra öppettider på egen hand bege dig ut på gångstråket, läsa på skyltarna, blicka ut över landskapet och få en större inblick i den stora och betydelsefulla järnåldersboplatsen som ligger under dina fötter. Du kan också ladda ner appen ”Uppåkra – Hidden History” med audioguide för att upptäcka Uppåkra på egen hand. Information i denna ges på både svenska och engelska. I vår mysiga trädgård finns Lilla Trädgårdscaféets uteservering. Här kan du dessutom se Uppåkras kulthus i miniatyr, skala 1:3, samt använda din mobiltelefon och med hjälp av uppsatta QR-koder se hur Uppåkra såg ut för över tusen år sedan i VR.

Betalning

Prisinformation för olika visningarna finns på respektive visningssida här på hemsidan. Biljetter till guidade visningar kan endast köpas online, se våra visningar. Visningarna har begränsat antal platser och anges som fullbokade om detta är fallet. Var god visa upp din biljett för guidande arkeolog då visning startar. Souvenirer kan köpas med kort eller Swish när den fysiska butiken är bemannad.

Tillgänglighet

Vi vill att alla besökare ska känna sig bekväma under sitt besök och därför har vi flera tillgänglighetsanpassningar. För enkel åtkomst till entrébyggnaden med café och toaletter har vi både ramp och hiss tillgängliga. Vi har också en handikapptoalett och skötbord. För de minsta besökarna har vi barnstolar tillgänglig. Vi erbjuder också fri parkering för alla besökare, se kartan nedan.

Observera att dem olika visningarna har olika tillgänglighetsanpassningar. För mer se individuella visningar.

Guidande arkeolog använder vid behov en röstförstärkare (högtalare) under visningen.

För hundägare med kopplade hundar är det tillåtet att ta med sina hundar på utomhusvisningar, men för att ta hänsyn till allergier är de inte tillåtna inne i besökscentret. 

Vi hoppas att dessa tillgänglighetsanpassningar kommer att göra ditt besök så trevligt och bekvämt som möjligt!

Karta över Uppåkra

Nedan visas en karta över Uppåkra. Här hittar du våra olika platser samt var visningarna startar vid utsatt visningstid.

Tryck på bilden för att förstora.

Hitta hit

Du hittar oss på Stora Uppåkravägen 101, 245 93 Staffanstorp.

Kollektivtrafik

Du kan enkelt ta bussen till Uppåkra med Skånetrafikens regionsbuss 130 som går mellan Lund och Malmö. Hållplatsen heter Uppåkra Väståkravägen. När du kommer av bussen, gå förbi Ljungs handel och fortsätt upp mot Uppåkra kyrka. Promenaden tar cirka 15 minuter.  

Du kan söka din kollektivtrafiksresa hos Skånetrafiken genom att klicka här.

Bil

Kör på E22 till trafikplatsen ”Lund södra” och ta av mot riktning 108 mot Sturup-Trelleborg,  följ de vita skyltarna med hänvisning till ”Uppåkra”. Direkt söder om trafikplatsen ”Lund södra”, där E22 korsar Rv 108, ta av och följ vita skyltar med hänvisning till ”Uppåkra”.

Vi erbjuder fri parkering för alla besökare, i mån av plats. Se karta ovan samt följ hänvisningar på plats.

Cykel

Uppåkra ligger på vägen mellan Lund och Malmö med utmärkta cykelvägar i vackra, öppna landskap. Enklast är att cykla längst med Gamla Lundavägen, och sen följa skyltning när man befinner sig mellan Lund och Hjärup. Cykelparkering finns vid Entrébyggnaden.

Parkering

Det finns gratis parkering framför och bakom Uppåkra kyrka. Cykelparkering finns, liksom parkering för motorcyklister (bakom kyrkan). Bussar parkerar lättast på parkeringen framför kyrkan ut mot vägen. Man kan också parkera bakom kyrkan där vi har en parkering avsedd för normalstora bussar (skylten ser ni rakt fram från det att man rundar kyrkogården).

Övriga fordon

I mån av plats kan du parkera på vår parkering med husbil och husvagn. Observera att du enbart får stå parkerad under våra öppettider, och inte över natten. Vi erbjuder inte faciliteter för husbilar eller husvagnar.

Motorcyklar får stå på vår parkering under öppettider.

Vid parkering finns utsatt bussparkering. Observera att om du kommer med egen buss ska du meddela Uppåkrastiftelsen innan besöket för garanterad plats. Vi erhåller sig rätten att neka bussar under öppettider om dessa ej är föranmälda.

Det är inte tillåtet att parkera framför Uppåkra kyrka om inte överenskommelse finns med Uppåkra församling.

Boende

Efter att ha besökt Uppåkra Arkeologiska Center, välkomnar Staffanstorps Gästis dig till att bo hos dem. Deras familjeägda hotell öppnade den 1 maj 2021 och erbjuder högklassiga rum samt en kontinental frukost.

Du kan njuta av deras avkopplande relaxavdelning med ångbastu, torrbastu och gym, eller varför inte ta ett glas bubbel på vår takterrass?

Gästis hotell erbjuder 20% rabatt på logi i deras standard-, premium- och superiorrum i samband med din vistelse hos oss. Kontakta Gästis på 046-254002 (knappval 2) eller via mejl på info@staffanstorpsgastis.se för bokning. Ange koden ”Uppåkra Gästis”.

I samarbete med Returhuset i Staffanstorp erbjuder vi lånecyklar gratis.
Du tar dig smidigt från hotellet till Uppåkra Arkeologiska Center med cykel via Knästorps kvarnväg på 19 minuter.

Hitta på sidan