
Katarina Carlsson
Foto: Selina Malik
Jag har med stort intresse följt Uppåkras utveckling sedan slutet av 90-talet. Först i min roll som biträdande kulturchef vid Region Skåne, och senare som museichef för Malmö Museer.
Med en bakgrund som arkeolog är Uppåkra extra intressant med platsens unika kontinuitet och fyndmaterial. Under en stor del av mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med utvecklingsfrågor, regionalt och lokalt, kan jag se Uppåkras stora potential för besöksnäringen i ett internationellt perspektiv.
En plats som Uppåkra kräver en mångfald av kompetenser för att på bästa sätt tolka resultaten och göra dem tillgängliga för besökare i olika åldrar. Därför är jag glad för det tvärdisciplinärt sammansatta vetenskapliga rådet, och gläds åt utmaningen att få vara dess ordförande och en del i utvecklingen.

Torbjörn Ahlström
Foto: Lund Universitet
Torbjörn Ahlström är professor i Historisk osteologi vid Lunds universitet. Har tidigare varit verksam vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Odense. Forskar företrädesvis på humanosteologiskt material från stenålder, men även yngre perioder.
Frågorna kretsar kring demografi, sjukdomar, diet, migration, osv där bl.a. isotoper och dna utgör viktiga redskap. Har deltagit i projektet ”Nyckeln till Uppåkra”, som kommer att redovisa det rika fyndmaterialet från Uppåkra digitalt.
I min forskning är skelettmaterialet från Uppåkra viktigt för att förstå befolkningsdynamiken under järnåldern i regionen.

Håkan Aspeborg
Foto: Arkeologerna
Jag har arbetat som arkeolog i över 30 år och mest undersökt lämningar från järnålder. De unika och fascinerande lämningarna i Uppåkra är något jag i mitt arbete ständigt måste relatera till.
Jag är anställd vid Arkeologerna, Staten Historiska Museer, i Lund.
Jag har i mitt arbete lett eller deltagit i flera större järnålders undersökningar i Uppåkras närhet. Jag är också doktorand vid Lunds universitet och arbetar för närvarande med en avhandling om bosättningarna i Uppåkras omland. Uppåkra var det odiskutabla centrat i åtminstone sydvästra Skåne under större delen av järnåldern med omfattande kontakter ut i världen. Det hade betydelse för och påverkade alla människor i dess omgivning. Samtligt var människorna i dess omgivning en förutsättning för Uppåkras uppkomst och dess fortlevnad.
Jag vill bidra med att sprida kunskap om Uppåkra och dess lämningar.

Agneta Gulz
Foto: Privat
Professor i kognitionsvetenskap med inriktning mot undervisning och lärande. Barns och ungas lärande och utbildning är också min passion.
Jag leder forskargruppen Educational Technology Group (www.lucs.lu.se/etg/), som har genomfört en del projekt kring undervisning och lärande inom historia med hjälp av digitala lärospel.
Just historia ligger mig varmt om hjärtat både på grund av ett personligt intresse och för att historiekunskap är nödvändig för att förstå människans livsvillkor genom tiderna, inklusive nutiden.
Jag önskar att så många barn och unga som möjligt får uppleva betydelsen och bli fascinerade av historia.

Dick Harrison
Foto: Privat
Jag växte upp i Staffanstorp, och Uppåkra är en del av min barndomsmiljö. Fynden i Uppåkra ser jag som glasklara exempel på att vår historia aldrig står stilla, att vi ständigt har möjlighet att lära oss mer om det förflutna. Jag vill sätta in Uppåkra i större kontexter och för en bredare allmänhet visa på relevansen av att forska om, lära sig om och besöka platsen.
Bakgrund: professor i historia, expert på dels medeltid, dels allmäneuropeiska sammanhang. Har skrivit ett fyrtiotal böcker, flertalet med fokus på medeltiden, och fått Augustpriset för ”Stora döden” (år 2000). Medverkat flitigt i radio, TV och tidningar. Skriver en Historieblogg på Svenska Dagbladet, har spelat in en TV-serie om Sveriges historia för TV 4 och vunnit På Spåret i SVT två gånger.

Ingela Jacobsson
Foto: Privat
Är i botten arkeolog men har under större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat på Trelleborgs Museer som består av Trelleborgs Museum, Axel Ebbes Konsthall samt vikingaborgen Trelleborgen, varav åren 2002 – 2020 som museichef.
Söderslätt är fullt av intressanta fornlämningar och jag har arbetat mycket med såväl publikvänliga arkeologiska utställningar som pedagogiska satsningar i ämnet. Ett museibesök ska vara en upplevelse för kropp och själ och man ska gå uppfylld och inspirerad därifrån – gärna också med huvudet fullt av nya saker att fundera över. Inspirerande och lättlästa texter är en annan käpphäst.
Att få arbeta med Uppåkra känns viktigt och mycket spännande!

Andreas Jacobsson
Foto: MAU
Teknologie doktor, biträdande professor och docent i datavetenskap. Han har även uppdrag som dekan vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Forskningen handlar till största delen om perspektiv på risk, säkerhet och personlig integritet i internetuppkopplade som t ex smarta hem och byggnader.
Jacobssons forskning har dokumenterats och publicerats i över 40 refree-granskade (med s k peer-review) tidskrifter, böcker och konferenshandlingar.
För närvarande driver Jacobsson ett forskningsprojekt om säkerhet och integritet i smarta hem tillsammans med företag och andra forskare inom Internet of Things and People Research Center på Malmö universitet.

Heikki Ranta
Foto: Privat
I Uppåkrastiftelsens vetenskapliga råd representerar jag Svenska kyrkan som från nära håll har deltagit i processerna i Uppåkra i många år. Jag jobbar som stiftsantikvarie brett, inte så väldigt spetsigt och detaljerat.
Mina kunskaper ligger just däri, att hantera stora helheter, pengar och långtidsplanering.
Bakgrund: stiftsantikvarie i Lunds stift, innefattar allt från restaurering av våra kyrkobyggnader, vård- och underhållsplanering av begravningsplatser, konservering av kyrkliga textilier, medeltida skulptur m.m.

Mattias Wallergård
Efter mer än 20 års forskning inom Virtual Reality (VR) så drivs jag fortfarande av att kartlägga samspelet mellan människor och virtuella miljöer. Med dagens VR-teknik kan vi framställa extremt trovärdiga artificiella stimuli som lurar människans sinnen att tro att hon befinner sig i en virtuell verklighet.
I någon mening har vi idag tekniken och kunskapen för att framställa ”tidsmaskiner” vilket kan revolutionera forskning, lärande och kommunikation inom historia och arkeologi.
Kombinationen av en exceptionellt spännande fornlämning och VR-teknikens enorma möjligheter gör att jag tycker det är oerhört spännande att vara med i Uppåkrastiftelsens Vetenskapliga Råd!

Pär Widén
Foto: Privat
Har en lång erfarenhet som lärarutbildare, gymnasierektor och prefekt. Är engagerad både nationellt och internationellt i forskning, undervisning och samverkansprojekt mellan skolor, lärarutbildning och samhälls- och kulturorganisationer.
Driver bl.a. en pedagogisk podcast (Superpedagogpodden), skriver kurslitteratur för skola och lärarutbildning och är engagerad i frågor om kunskap, makt och bedömning, om historiens roll i lärande, skola och utbildning, och hur historien på olika sätt används och spelar roll för människor i nutid.